Surowizna
Ten dział z założenia jest Wasz - chcemy w nim publikować teksty napisane przez Czytelników (oddając je na pastwę pozostałych Czytelników ;) ). Z czasem może nawet zaczniemy ogłaszać tu konkursy!
Zasady nadsyłania utworów literackich
Prosimy o nadsyłanie prac w plikach RTF (tekst znormalizowany, czyli 1800 znaków na stronie A4) na adres: wtf@wtf.waw.pl. Ponieważ jesteśmy stowarzyszeniem fantastycznym, przyjmujemy głównie teksty fantastyczne, aczkolwiek dopuszczamy publikację felietonów, poezji, zagadek i innych utworów literackich*, o ile uznamy je za zgodne z profilem naszego serwisu. O publikacji tekstu decyduje nasza subiektywna decyzja**. Tekstów przesłanych anonimowo nie czytamy.
Nie rościmy sobie praw autorskich do przesłanych tekstów, aczkolwiek poprzez ich wysłanie Autorzy zgadzają się na ich publikację na łamach witryny wtf.waw.pl. O zamiarach publikacji otrzymanego tekstu, oraz ewentualnych zmianach (korekcie, skróceniu itp.) poinformujemy zawczasu Autora drogą mailową. Każdemu Autorowi opublikowanego tekstu przysługuje prawo do nadesłania poprawek, a także zażądania usunięcia opublikowanego tekstu.
Celem publikacji prac jest przede wszystkim chęć promocji kultury alternatywnej i pomoc w pracy nad warsztatem. Nie przesyłamy Autorom wewnętrznych recenzji otrzymanych tekstów, a zamiast tego zachęcamy do komentowania naszych Czytelników i otwartej pracy nad nimi. W przyszłości być może będziemy mogli oferować także solidny impresariat i wsparcie wydawnicze.
* w skrajnych przypadkach dopuszczamy także prace graficzne, muzyczne i inne.
** 3/5 głosów akceptujących oddanych przez oficjalnych członków Stowarzyszenia podczas tajnego głosowania. Nie zamierzamy uzasadniać naszych wyborów.
Pyszne bułeczki
Składniki (na tuzin sztuk):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 120 g masła
- 1 szklanka maślanki (250 ml)
- 1 jajko
- 50 g wędzonego boczku
- pęczek cebulki dymki
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Masełko stopić i, po ostudzeniu, zmieszać z roztrzepanym jajkiem oraz maślanką. W osobnej, większej misce zmieszać dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Cebulkę posiekać, boczek drobno pokroić, a następnie połączyć wszystkie składniki (zaleca się dodanie mokrych do suchych, a nie na odwrót). Wymieszać wszystko łyżką, a potem wyrobić ręką. Z ciasta należy uformować 12 okrągłych bułeczek, po czym wyłożyć je na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 220ºC.
Po upieczeniu bułeczki można jeść samodzielnie, lub z dodatkami (szczypiorek, masło czosnkowe itp.). Pyszne są zarówno na ciepło, jak i po ochłodzeniu.
Alternatywnie, zamiast proszku do pieczenia i sody można zrobić ciasto na drożdżach:
- 50g drożdży
- szklanka letniego mleka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, a potem dodać do maślanki i masła. W osobnej misce wymieszać jedynie mąkę, sól i cukier. Reszta przepisu bez zmian.